Viikon teema: Mikä on tärkeää?

Olen tähän mennessä kirjoittanut aloittamisesta. Pohdin hetken tämän viikon teemaa ja päädyin ottamaan selvää, mikä on tärkeää. Tuottavuuteen tarvitaan päätöksiä, ja usein on vaikeaa päättää mikä on tärkeää.

Otetaan ensin selville mitä sana tärkeä oikeastaan tarkoittaa.

The free dictionary ehdottaa vapaasti suomentaen seuraavaa määritelmää: jokin, mikä vaikuttaa vahvasti tilanteiden muotoutumiseen tai asioiden luonteeseen; merkittävää: tärkeä viesti jonka täytyy päästä läpi; läheiset ystävät jotka ovat tärkeitä minulle.

Tuottavuudessa on perinteisesti oletettu tärkeäksi, että asiat tehdään tehokkaasti. Yrityksen vetäjä katsoo tuottavuutta maksetun palkan ja myytyjen tuotteiden/palveluiden suhdelukuna. Myös yksilö näkee asian usein samoin. Panoksena on tosin maksetun palkan sijaan tehdyt työtunnit.

Usein ajattelemme että jos ihminen on kiireinen, hän on varmasti tärkeä. Samassa ajassa enemmän tuloksia. Tämä on tietenkin yleisesti tunnettu harha-ajatus, mutta myytti tuntuu jostain syystä kestävän. Syy lienee oletuksemme työn ja elämän luonteesta: olemme suorituskeskeisiä.

Kuuletko jo kutsuhuudon seuraavaan palaveriin? Teen, siis olen. Pata kattilaa soimaa: Kirjoitan paljon tekemisen tärkeydestä.

Haluan siksi nostaa esiin keskeisen asian tekemisestä: tärkeys ja tehokkuus ovat eri asioita. Vapaasti kääntäen tehokkuus (efficiency) on toimimista, joka tuottaa suoran seurauksen. – Toimiminen tai tuottaminen tehokkaasti minimaalisella tuhlauksella, kustannuksilla tai turhalla vaivalla.

Jos oletamme, että tehokkuus on tärkeintä, menemme vipuun. Päädymme tehokkuuden paradoksiin. Emme saa enää mitään tehtyä, kun ei vaan jaksa. Kalenteri on täynnä, mutta mitään ei synny. Aika pitäisi olla kaikin puolin optimoitu, mutta ihminen ei sittenkään toimi kuin kone.

Siksi pitää kysyä mikä on tärkeää, ei tehokasta – tai englanniksi effective, ei efficient.

Semantiikka (eli oppi siitä, mitä sanoilla tarkoitetaan) on tärkeää, sillä se saa ajattelemaan ja kyseenalaistamaan rapistuneita oletuksia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s