Vapaapäivät, fokuspäivät ja tukipäivät

Eilen kirjoitin 80/20-säännöstä jotta voisit selvittää, mikä 20% työstäsi tuottaa 80% tuloksistasi. Se on yllättävän usein epäselvää. Kuitenkin tehtävien ja etenkin tulosten parempi hahmottaminen vie helpoiten eteenpäin.

Kokeillaan tänään päivien jaottelua vapaapäiviin, fokuspäiviin ja tukipäiviin. Opin tekniikan kirjoittaessani gradua Kimmo Svinhufvudin Gradutakuu kainalossa.

Haluamme niin monta vapaapäivää kuin vain on mahdollista. Vapaapäivä tarkoittaa, että voimme tehdä mitä haluamme. Jos et halua enempää vapaapäiviä, onnittelen: Olet mahdollisesti unelmatyössä, jossa pystyt itse määrittelemään tehtäväsi. Tai ehkä olet yrittäjä?

Toinen vaihtoehto on, ettet tiedä mitä tekisit vapaa-ajallasi. Silloin kannattaa laittaa kalenteriin (esimerkiksi) kello 18-21 merkintä: rötväilyä/lukuhetki/kuumatka. Mikä vaan saa sinut ymmärtämään, että aika on vain sinua varten. Kannattaa myös kokeilla viikonloppuja ilman sähköposteja. Kokeile vaikka kerran viikossa – uuden tavan aloittamiseen menee usein kaksikin kuukautta. Kun vapaapäivät ovat kunnossa – kun tiedät, mitä tekisit jos voit tehdä mitä vain haluat (tämä ei ole välttämättä mikään helppo kysymys) – siirrytään fokuspäiviin.

Fokuspäivinä teet työsi kannalta tärkeimmät tehtävät. 80/20. Lainataan lisää konsepteja Kimmolta: Iso kivi ja päivän tärkein tehtävä. Iso kivi on työsi etenemisen kannalta tärkeä tehtävä. Se on rajattu mahdollisimman konkreettiseksi: Jotain, mitä pystyt tekemään esimerkiksi viikossa. Itselläni tähän kategoriaan mahtuu esimerkiksi blogin aloittaminen. Jollain toisella loppuraporttiluonnos.

Entä sinulla?

Kun tiedät viikon ison kiven, voit päättää päivän tärkeimmän tehtävän.  Niitä voi olla 1-3.

Ei enempää.

Päivän tärkein tehtävä vie sinua eteenpäin isoa kiveä kohti. Esimerkiksi ensimmäisen blogitekstin kirjoittaminen. Ulkoasun päättäminen. Loppuraportin kohdalla lumihiutalemenetelmä toimii hyvin: Listaa mitä sinulla on nyt mielessäsi – jatka sitten raporttia näistä kohdalta kasvattamalla ne ensin lauseiksi, sitten kappaleiksi.

Teet päivän tärkeimmän tehtävän ensimmäisenä aamulla, kun sinulla on energiaa. Siksi sen kannattaa olla jotain, mitä olet joskus aiemmin tehnyt. Ei mitään liian pelottavaa – aluksi. Kunhan et aloita päivääsi sähköposteilla. Joudut loppupäiväksi reaktiiviseen moodiin. Se on varmasti ihan jees ja stressikin vähenee, mutta et ehkä saa omia töitäsi tehtyä.

Tukipäivät ovat esimerkiksi tapaamisia ja aiheen tutkimista. Sähköpostien lähettelyä. Jotain, mikä ei varsinaisesti ole tärkeintä työtäsi. Kuitenkin se kuuluu työhösi tai se tukee itse tärkeän työn tekemistä.

Tee aloittaaksesi testi:

Voitko nykytilanteessa jakaa päiväsi vapaapäiviin, fokuspäiviin ja tukipäiviin?  

Entä miltä unelmatilanne näyttäisi? Esimerkiksi kaksi vapaa-, kolme fokus- ja kaksi tukipäivää viikossa?

Sitten vain miettimään, miten pääset siihen tilanteeseen.

Mainokset

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s