Arvokkaan työn mysteeri

Poimin Ilarin kommentista tärkeän aiheen tälle päivälle: Miten pystyisi keskittymään niihin tärkeimpiin tehtäviin kun joku koputtaa koko ajan ovelle tai sähköpostiin? Tai kun vietti vie facebookiin? Eli miten keskittyä arvokkaaseen (arvoa luovaan) työhön keskeytyksistä ja virikkeistä huolimatta?

Usein tämä on ongelma koko organisaation tasolla. Mistä se johtuu?

Onko kaikilla samat vai eriävät oletukset toisten toiveista?

Peter Drucker kirjoitti 1999 että viime vuosisadan teollistuminen kohensi fyysisen työn tuottavuutta 50-kertaisesti. 2000-luvun haaste onkin ollut, miten yrityshallinto voi varmistaa tietotyön tuottavuuden. Druckerin mukaan asia oli mysteeri 14 vuotta sitten, ja sitä se tuntuu olevan – myös Suomessa – edelleen.

Ongelma on siis, että mielestämme jokainen oleva hetki täytyy käyttää tehokkaasti. Ajattelu perustuu viime vuosisadan tuottavuuteen. Mikä oli oman aikansa huippujuttu. Emme kuitenkaan ole vielä äkänneet siirtyä 2000-luvulle. Organisaation vieminen seuraavalle tasolle on oma juttunsa, mutta mitä voisit tehdä itse?

Koska jokainen oleva hetki täytyy käyttää tehokkaasti, on helpointa tehdä jotain tuttua ja turvallista. Tämä pätee myös uusia tapoja odotellessa: helpointa on aloittaa jollain niin helpolla, minkä tekemiselle on mahdotonta sanoa ei.

Entä oletko vielä kokeillut, mitä tapahtuu, kun et teekään mitään?

Tällainen pelkojen hahmottaminen on usein kaikista paras tekniikka.

Mikä on pahinta mitä voi tapahtua, jos en tee tätä tehtävää?

Ongelma on hyvin usein totutuissa tavoissa. Tärkeiden asioiden tekeminen vaatii päätöksiä, mikä vaatii energiaa, mikä vaatii päätöksiä. Tämä on noidankehä. Noidankehästä pääsee ainoastaan aloittamalla yksinkertaisesti.

Mikä on helpointa, mitä voin tehdä päästäkseni suorittamaan tärkeää työtä?

Usein ongelma on, ettei tiedetä, mikä on tärkeää työtä. Ei kehdata näyttää tietämättömyyttään.

Kirjoitin aiemmin kysymyksiä jotka auttavat rajaamaan tärkeät tehtävät. Albert Einsteinkin sanoi, että käyttäisi suurimman osan ajastaan ongelman määrittelyyn – oikea ratkaisu tulee kun ongelma on määritelty.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s