Nyt olen väsynyt

Yksinkertaista, mutta toimii.

Jokin aika sitten huomasin, että kun tietoisesti kerron itselleni että olen väsynyt, pystyn olemaan ja tekemään aivan eri tavalla kuin jos vain yritän puskea.

Tunnistatko väsymyksesi?

Ehkä vaikeinta väsymyksessä onkin sen tunnistaminen. Pitää löytää sana tunteelle. Tunnetta pitää käsitellä tietoisesti. Vaikeaa on myös, että tunne saattaa tulla hiipien. Ihminen tottuu kaikkeen.

Tartutaan siis härkää sarvista.

Ensinnäkin, on helpottavaa huomata että kyse on tilasta – ei minusta. Tämä on yllättävän tärkeä huomio. Tilaa voi käsitellä. Millainen tila väsymys on?

Väsyneenä haluaa selviytyä. Sitä haluaa vain suorittaa sen, mikä kuuluu päivän ohjelmaan. Syntyy vakioratkaisuja. Ja niistäkin heikkoja versioita: Väsyneenä kiinnostaa todella vähän uuden oppiminen. Uusien päätösten tekeminen on raskasta. Päivän glukoosivarastot ovat loppu.

Väsyneenä sortuu karkkipussiin kaupan kassalla ja kokousmunkkiin työpaikalla, vaikka on päättänyt välttää ne.

Väsyneenä miettii mitä muut ajattelevat. Ainakin enemmän kuin normaalissa olotilassa. Ehkä työpaikalle mennessä ei sittenkään tarvitse esittää sen kummempia ennen kuin on saanut kupin kahvia. On myös hyvä havaita väsymys kun ratkoo monimutkaista ongelmavyyhtiä.

Itselleni vaikeinta oli havaita selvät rajat olotilojen välillä. Olin usein väsynyt ja siihen turtui. Koin, että minä=väsymys. Meni ohi että toisinaan aivot toimivat paremmin. Kuten sanottu, ihminen tottuu kaikkeen. Meillä on ihmiskuva, joka ei ota huomioon tahdonvoimamme rajoja.

Väsymys tarkoittaa, että tahdonvoima on loppu.

Frank Martela kirjoittaa, että tahdonvoima on tärkempi ominaisuus kuin älykkyytemme. Yksinkertaistaen voisi sanoa että kun meillä on jäljellä tarpeeksi tahdonvoimaa, olemme tehokkaita.

Milloin olen tehokas?

Kannattaa siis myös kokeilla keskittyä väsymyksen sijaan niihin hetkiin, kun on voimansa tunnossa. Jos teet vaikkapa kahdeksantuntista työpäivää, siitä tehokasta työaikaa – jolloin pystyt tekemään uusia ratkaisuja – on puolet tai jopa alle puolet. Tahdonvoimamme on rajattu.

Kirjoitin tänään väsymyksestä työssä. Kolikon toinen puoli on riittävä uni, ravinto ja liikunta. Pyhä kolminaisuus. Asiasta löytyy tietoa, mutta jostain syystä hakuasanoilla uni ravinto liikunta tuli yllättävän vähän tuloksia. Osaisko joku auttaa vai menenkö kirjastoon etsimään?

Quantified self –liike kylläkin tarjoaa asiaan tuoreen perspektiivin. Heidän pääargumenttinsa on että sitä seuraa mitä mittaa.  Allekirjoitan väitteen. Kirjoitan unen, ravinnon ja liikunnan optimoinnista lisää myöhemmin, jos sille on kysyntää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s