Proaktiivinen tila, eli miten teet päivän tärkeimmän tehtävän klo 10 mennessä

Jatketaan tänään tuottavuuden kolmen tilan toiseen vaiheeseen.

Jos reaktiivisessa tilassa vietetyn päivän jälkeen on olo ettei ole saanut mitään aikaiseksi, proaktiivisessa tilassa vietetyn päivän jälkeen tuntuu että olinpa tehokas. Tämä on ehkä suurin ero.

Ero johtuu siitä, että reaktiivisessa tilassa olet valmiina suorittamaan eteen tulevia tehtäviä. Olet tehokas.

Proaktiivisessa tilassa olet valmiina itse luomaan uutta. Seurauksena tunnet tietyn rauhan, sillä aika on sinua varten. Olet myös tehokas, mutta aivan eri tasolla.

Oletko havainnut nämä kaksi tilaa päivittäisessä työssäsi?

Kun tilat on havainnut, ollaan jo pitkällä. Tiedät mistä on kyse.

Jos et, tilojen tunnistamiseksi kannattaa miettiä miltä tällä hetkellä tuntuu. Omat tilat on hyvä tunnistaa. Kannattaa kokeilla esimerkiksi kerran päivässä kiinnittää huomio missä tilassa olet juuri sillä hetkellä. Sitä seuraa mitä mittaa.

On tosin vaikeaa sanoa, kuinka paljon juuri sinä teet saati voit tehdä reaktiivista ja proaktiivista työtä työpaikallasi.

Ensinnäkin, missä määrin olet sidottu olemaan fyysisesti työpaikallasi? Etätyötä tekemällä voi usein helpoiten raivata itselleen aikaa proaktiiviselle tilalle. Silloin ympäristö häiritsee vähemmän.

Miten fyysinen työpaikkasi rajoittaa proaktiivista tilaa?

Toisekseen, missä roolissa olet työpaikallasi? Ehkä johtajalta odotetaan enemmän reaktiivista aikaa työntekijöille kuin puhtaalta asiantuntijalta.

Mitä rajoja työtehtäväsi asettaa proaktiiviselle tilalle?

Kolmanneksi, mitä tapoja sinulla on työpäiväsi alussa? Sähköpostien ja sosiaalisen median kurkistus sysää usein reaktiiviseen kierteeseen. Ihan huomaamatta.

Ja siinähän sitten olet. Näitä sattuu myös allekirjoittaneelle. Silloin ei auta kuin tehdä se minkä tilaisuus sallii.

Mitä tapoja sinulla on työpäiväsi alussa?

Ennen kuin lähtee tavoittelemaan sitä kiehtovaa kuuta taivaalta tai uutta kihelmöivän jännittävää projektia, on hyvä tuntea tekniikat ja niiden asettamat rajat. Tässä tapauksessa siis tuottavuuden eri tilat. Nyt olemme käyneet läpi niiden perusteet: reaktiivisessa tilassa teet mitä sattuu ja proaktiivisessa tilassa teet mitä haluat.

Kirjoitin tämän blogitekstin maanantaina klo 10:30 mennessä (sillä blogitekstien otsikot ovat aina vähän huijausta). Se oli päivän tärkein tehtävä. Jatketaan huomenna tarkemmin päämäärähakuisella tilalla, eli miten saavutat tavoitteesi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s