Viikon teema: miten jaksan jatkaa?

Kirjoitan tällä viikolla jatkamisesta. Se on välillä vähän vaikeaa. Kyllä sä tiedät.

Ensinnäkin on vaikeaa pitää kiinni tavasta järjestää iso kivi. Siis sellainen viikon päätehtävä, jonka suoritettua olet lähempänä suurempaa päämäääräsi. Oli se sitten artikkelin julkaisu, yrityksen tuotteen myynti tai (gradu)analyysin kirjoittaminen.

Onko sinulla iso kivi tälle viikolle?

Ison kiven määrittely on jo itsessään tapa. Helposti sen määrittelyä pitää itsestäänselvänä ja vähätellään. Pidätkö huolen, että sinulla on tarpeeksi energiaa ja rauha määritellä se, vai määritteletkö sen lähetellessäsi sähköposteja?

Kun iso kivi puuttuu tai se on liian iso tai liian lipevä, on helppoa päästää impulssit valloilleen. Aloittaminen on määrittelyä. Jatkaminen on uudelleenmäärittelyä.

Einsteinkin sanoi, että jos hänellä olisi tunti ratkaista ongelma, hän varaisi ensimmäiset 55 minuuttia ongelman määrittelyyn.

Kun olet määritellyt ison kiven viikolle, miten pidät huolen siitä ettet lipsu reaktiiviseen tilaan? Onko sinulla listattuna päivän 1-3 tärkeintä tehtävää? Entä onko tehtävä niin motivoiva että kuusivuotiaskin ymmärtää sen?

Toisekseen, me ihmiset olemme mestareita keksimään tekosyitä. On turha tehdä, kun x ja y ehkä kuitenkin tapahtuu. Ehkä se helvetin Timo ei tee omaa osaansa taaskaan. Ehkä kriteerit on väärät joten turha tehdä niiden perusteella kun ne kuitenkin vaihtuu. Ei tätä kukaan kuitenkaan lue.

Mitä viimeksi kerroit itsellesi, jotta sinun ei tarvitsisi tehdä tärkeää työtä?

Joku kutsuisi tekosyiden tekosyyksi rationalisointia tai varmistelua. On selvää, että kaikki yllämainitut ovat ihan oikeita syitä turhautumiseen.

Kuitenkin kun tulee se hetki jonka olet varannut tärkeälle työlle, kannattaa unohtaa tekosyyt.

Muuten olet aika varmasti hukannut päiväsi. Päivän tulos ei enää ole sinun päätettävissäsi. Kannattaa miettiä häiriötekijöitä sun muita muulla ajalla. Päätöksiin kun kuitenkin menee energiaa, ja paras energia kannattaa varata tärkeälle työlle.

Muutenhan annat parhaan aikasi ja energiasi niille, jotka vievät sinun hermosi. Miksi sinä näin tekisit? Parhaimmillaan koemme tekosyyt keinona oppia.

Kolmanneksi, fyysinen työtila ja ulkoiset häiriötekijät voivat vaikuttaa negatiivisesti työhösi.

Huomaatko työympäristösi vaikuttavan negatiivisesti työhösi?

Silloin kannattaa miettiä, mitä asialle voi tehdä. Samoin kuin tekosyyt, fyysisen tilan tuomat häiriöt voivat olla keino oppia. Esimerkiksi työpaikalla voi olla yksinkertaisesti mahdotonta tehdä työtä, niin absurdilta kuin se kuulostaakin. Silti se on monen työpaikan realiteetti. Kannattaa miettiä, voitko tehdä työtä muualla tai olla toimistolla niin aikaisin, että voit tehdä työsi rauhassa. Ehkä kumpikin näistä on todettu tehottomaksi sinun kohdallasi? Kuulisin mielelläni jos näin on.

Käydään näitä läpi tarkemmin tällä viikolla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s