Mikä sytyttää sinut jatkamaan?

Miten tiedät mikä on se iso kivi jonka haluat tehdä tällä viikolla?

Isolla kivellä tarkoitan sellaista viikkotehtävää, jonka tehtyäsi olet lähempänä jotain suurempaa päämäärääsi.

Kirjoittajalle iso päämäärä voi olla kirja ja iso kivi vaikkapa päivittäinen blogitekstien kirjoittaminen. Työttömälle työnhakijalle iso päämäärä voi olla työllistyä ja iso kivi on silloin vaikkapa kymmenen työhakemuksen lähettäminen. Projektinhallinnassa on omat muodolliset nimensä päämäärille ja isoille kiville.

Minulle tämän blogin kirjoittaminen on osa isompaa kokonaiskuvaa, jossa päämääräni on olla tuottavuuden asiantuntija. Olla hyvä tässä aiheessa. Kirjoittaminen on taito, jonka arvostan korkealle ja samalla nautin sen harjoittamisesta – ainakin silloin, kun se sujuu.

Ison kiven on siis hyvä olla jotain, mikä sytyttää sinut. Jos pelkkä ison kiven suorittaminen sinänsä on nautittavaa, on todennäköistä että myös päämäärä lähenee nopeasti.

Kaikki ei voi aina sytyttää. Steve Jobs kertoi erinomaisessa Stanfordin valmistujaispuheessaan 2005 kysyvänsä itseltään joka aamu:

Jos tämä olisi viimeinen päiväni elossa, haluaisinko tehdä mitä teen tänään?

Kuolema on vahva muutosvoima. Onneksi Jobs vastasi omaan kysymykseensä että hänen tulee muuttaa jotain kun hän on herännyt tarpeeksi monta aamua peräkkäin ja vastaus on ei.

Motivaatiovideoita voi katsella tiettyyn rajaan saakka. Kannattaa siis miettiä tarkemmin, mikä työssä on sellaista että sitä pitää muuttaa. Jos pitää. Aina ei vaan nappaa – tosin silloin kannattaa miettiä, voiko asiat tehdä helpommin. Laiskuudessa on viisaus.

Onko vika työssä itse, jossain siihen kuuluvassa asiassa vai työympäristössä?

Työn sisällön merkityksellisyydestä olen kirjoittanut lisää kysymyksiä niitä tarvitseville.

Kun olet havainnut missä muutosta kaivataan, edetään päätöksiin. Jos muutosta kaivataan ihan joka osa-alueella, valitse yksi. Tärkeintä on valita jokin osa-alue – on ihan sama, vaikka niitä riittäisi sen jälkeenkin. Todennäköisesti riittää.

Päätöksissä on kolme vaihtoehtoa. Tehdä asialle jotain, olla tekemättä sille mitään tai hankkiutua siitä eroon.

Onko asia sinulle niin tärkeä että tekisit sen vaikket saisi siitä palkkaa? Tee asialle jotain. Kaikki lähtee asian tunnistamisesta.

Jos ei, anna asian olla. Eckhart Tolle kuvaa että usein tunnemme suurinta vapautta, kun annamme asioiden vain olla.

Haittaako asia sinua? Hankkiudu siitä eroon. Tämä on joskus hieman vaikeaa. Ehkä se tuntuu sinusta mahdottomalta. Koetetaan huomenna pureutua tähän tarkemmin, erityisesti mitä tulee häiriötekijöihin.

Tärkeintä tässä vaiheessa on, että pidät kiinni isosta kivestäsi. Luovuttaminen tappaa. Tee päivittäisestä tärkeästä tehtävästäsi niin helppo, ettei sille voi sanoa ei.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s