Muuta itsesi muuttamalla paikkaa

Onko sinulla paikkaa, jossa ei ole kiire? Paikkaa, jossa voit opetella uusia asioita?

Minulle tällainen paikka oli Uppsala, jossa vietin lokakuun vailla varsinaista tekemistä. Opettelin uudet päivittäiset rutiinit ja aloitin blogin.

Tiedän, että minulle on vaikeaa opetella uusia tapoja kotonani. Ärsykkeet ja vanhat tavat ohjaavat käyttäytymistäni ja ajatteluani. Kun huomaan että on tylsää, siirryn koneelle ja nettiin selailemaan artikkeleja.

Pystyn kuitenkin opettelemaan uudet tavat muualla ja siirtämään ne tuttuun ympäristöön. Uppsalasta palatessa aamupala vaihtui pysyvästi puuroksi satunnaisen makean sijaan ja jatkan edelleen aamuttaista lihaskuntohetkeäni. Muutos vaati tahdonvoimaa, ja tiedän että minun kannattaa viilata näitä tapoja hyvin hienokseltaan. Vaikka tulisi vastaan jokin hieno idea. Näin tavat säilyttävät rutiininomaisuutensa.

Oletko oppinut jonkin hienon uuden tavan esimerkiksi matkoilla ja unohtanut sen kun olet palannut kotiisi?

Kun tiedämme missä ja milloin suoritamme tietyn asian – kuten aamulenkin – on 2-3 kertaa todennäköisempää että tosiaan suoritamme sen kuin jos luotamme vain motivaatioomme.  Tästä minulla on hyvä oman elämäni esimerkki.

Olen jo pitkään merkinnyt kalenteriini sunnuntaisin mietintähetken nimellä 20/80 eli täydellinen työviikko. 20/80 viittaa Pareton periaatteeseen, jonka mukaan 20% tekemisistä tuottaa 80% tuloksista. Tuumin siis, mitä tekemistä minun kannattaa lisätä ja johon keskittyä. (Kirjoittamista.) Sitten mietin, mikä 20% tekemisistäni aiheuttaa 80% päänvaivoistani. Huomasin jokin vuosi sitten, että paikasta toiseen matkustelu vei minulta päivittäin aikaa jopa kaksi tuntia. Halusin siis vähentää sitä tai käyttää sen hyödykseni.

Halusin täydellisellä työviikolla muistuttaa itseäni siitä, että vain itse voin päättää kuinka onnistunut työviikkoni lopulta on.

Tai näin ainakin teoriassa. Jätin tehtävän kuitenkin hyvin vähälle huomiolle. Vilkaisin sen läpi.

Sitten kuulin ystäväni pitävän joka perjantai tunnin palaverin itsensä kanssa. Häntä ei saisi keskeyttää. Päätin kävellä perjantaiaamuisin kirjastolle tekemään saman asian.

Heti rupesi sujumaan. Sain myös hyvää mietintäaikaa, sillä kävellessä ajatukset soljuvat. Kaupungin melun keskeyttäessä ajatukset kuuntelen vaihtoehtoisesti audiokirjaa.

Ero entiseen oli, että nyt olin päättänyt missä ja milloin käytännössä suoritan tehtävän. Ajattelin teon mielessäni läpi. Se on mahdollista ja se on minulle hyväksi. Siis teen sen.

Missä ja milloin vietät viikottaisen tunnin suunnitteluhetkesi?

Tehtävä voi olla muu kuin suunnitteluhetki ja se voi kestää vähemmän tai kauemmin (suosittelen 90 minuutin syklejä).

On oikeastaan ihan sama mikä tehtävä on. Kunhan teet tekniikasta itsellesi tavan. Suunnitteluhetki on siitä hyvä esimerkki, että se mahdollistaa itsensä havainnoinnin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s