Jaottele tehtävät sen mukaan, missä voit tehdä ne

Eilen näytin, miten voit muokata ympäristöäsi sopivaksi tiettyyn tarkoitukseen. Ympäristö on meille valtavan suuri ärsyke.

Tänään kirjoitan ympäristön hyödyntämisestä vielä eilistä tarkemmin.  Toisin sanoen:

Voitko jaotella tehtäväsi sen mukaan, missä ne voi suorittaa?

Lauri Järvilehto kirjoittaa kirjassaan Tee itsestäsi mestariajattelija tehtävien lajittelusta sen mukaan, missä ne voi suorittaa. Ympäristö rajautuu usein käytössä olevien apuvälineiden mukaan.

Tarvitsetko tehtävään tietokonetta? Nettiä? Kännykkää?

Jos sinulla on tehtäviä, joihin tarvitset vain kännykkää, suunnittele tekeväsi ne esimerkiksi työmatkallasi. Soita tarvittavat puhelut ja tarkasta sähköpostisi, jos sinulla on siihen mahdollisuus. Tee muistiinpanoja mieleesi juolahtavista asioista.

Jos tarvitset tietokonetta mutta et nettiä, suunnittele tekeväsi töitä ilman nettiä esimerkiksi Stayfocusd-sovelluksen avulla.  Ilman nettiä työskentely on vapauttavaa – ja työpaikkasi kyseenalaistajille voit vaikka kertoa puolitotuuden, että netti ei juuri nyt toimi. Aluksi – jotta tiedät miten netitön työ toimii. Pidemmän päälle kannattaa ehkä sopia, että sinulla on netitön aika. Jos se toimii sinulle.

Jos joku haluaa lukea kirjaa mutta se jotenkin aina jää, suosittelen lukemaan lentokoneessa. Siellä kynnys läppärin ja kännykän käyttöön on suurempi kuin muualla. Kun on kerran suorittanut haluamansa tehtävän tietyssä ympäristössä, siitä alkaa harjaantua reaktio. Haasteeksi jää siirtää suorittaminen muualla.

Tehtävien jakaminen ympäristön mukaan toimii myös pienemmässä mittakaavassa: BJ Fogg selailee sähköpostinsa läppäriltään ja tekee varsinaisen fokustyönsä pöytäkoneella. Itselläni on tapana siirtää läppäri tiettyyn paikkaan olohuoneessani riippuen siitä, kirjoitanko vai käynkö läpi sähköposteja. Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Kuten näet, jakamalla työtehtäviäsi ympäristön mukaan pystyt muokkaamaan työsi sisältöä. Se voi olla yllättävää. Aluksi kannattaa aloittaa jollakin niin helpolla, että se onnistuu varmasti, että siitä tulee tapa ja että innostus säilyy.

Lopulta huomaat, että sinulle on kehittynyt polvisätkyreaktio tiettyyn paikkaan mennessäsi. Joillakin se on sähköpostien tarkistus ensimmäisenä asiana työpaikalle saapuessa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s