Näin vältät viivyttelyä

Pelot johtuvat siitä ettet halua kohdata tehtävääsi. Tahdonvoimasi on loppu. Tämä johtaa juurensa uskomukseemme siitä, mihin kykenemme tulevaisuudessa.

Kuvitellaan, että osallistut kolmen viikon kurssille, jossa on tehtävänä kirjoittaa kolme tutkimusartikkelia.   Kurssilla saisit itse päättää deadlinet artikkeleille. Viimeinen mahdollinen deadline on kurssin loppu, eli kolme viikkoa nykyhetkestä. Voit esimerkiksi jakaa deadlinet itsellesi viikoittain tai jättää kaikki kurssin lopulle. Jos missaat deadlinesi, saat arvosanaksi hylätyn.

Miten asettaisit deadlinet itsellesi?

Rationaalinen valinta olisi päättää kaikille kolmelle artikkelille deadlineksi kurssin loppupäivämäärä. Näin saisit tehtyä parasta mahdollista työtä kaikkien kolmen kanssa.

Vai miten se menikään?

Klaus Wertenbroch ja Dan Ariely tutkivat 2002 miten ihmiset suhtautuvat deadlineihin. He pitivät esimerkin mukaisen kurssin ja jakoivat oppilaat kolmeen ryhmään. A-ryhmän tuli palauttaa kaikki kolme artikkelia kurssin loppuun mennessä. B-ryhmän tuli itse valita omat deadlinensa. C-ryhmän tuli palauttaa yksi artikkeli viikossa.

Kuinkas sitten kävikään?

Jos valitsit esimerkissä että palauttaisit kaikki artikkelisi kurssin loppuun mennessä, saisit heikoimmat arvosanat. A-ryhmä pärjäsi heikoiten tutkimuksessa. B-ryhmä sai toiseksi parhaat arvosanat, vaikka saivat itse valita deadlinensa: osa tiesi viivyttelevänsä ja valitsi viikottaiset deadlinet, mutta ylioptimistinen osa jätti deadlinet kurssin loppuun. C-ryhmä sai parhaat arvosanat viikottaisella palautusrytmillä.

Jotakuinkin kaikki meistä ovat taipuvaisia viivyttelyyn. Tiedän, että minä olen. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä myös sinä. Kun tiedostaa tämän, on paremmassa asemassa päästä viivyttelystä eroon – tai välttää se.

Jos kuvittelet olevasi niin mahtava että pystyt kyllä tekemään mitä tahdot kun tahdot, olet heikommassa asemassa.

Vältä viivyttelyä asettamalla rima matalalle.

Jos sinusta tuntuu että  voisit tehdä tehtävää kokonaisen päivän, varaa sille 90 minuuttia.

Jos sinusta tuntuu että voisit viimeistellä viikolla projektin viisi osa-aluetta, päätä mikä yksi niistä on tärkein sillä viikolla.

Jos sinusta tuntuu että voisit alkaa mennä aamuisin juoksemaan tunnin lenkin, päätä nousevasi sängystä ja meneväsi ulos ovesta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s