Sunnuntaihöpinä: Minä, skitsofreenikko?

Huom. Tämä teksti on kärjistetty esimerkki. Retorisia heittoja on viljelty paljon.Olisi kiva jättää tämä varoitus kirjoittamatta, mutta toisaalta tiedän kuinka vakavasti kirjoitettu kirjain joskus otetaan. Asiat ovat harvemmin mustavalkoisia. Toisaalta asiat on usein helpointa viestiä kuin ne olisivat mustavalkoisia.

Olen ollut tästä blogista läpeensä innostunut. Mahtavaa, pystyn parantamaan suomalaisten arkea omalla osaamisellani! Nautin työstäni.

Sitten valmistuin. Kelan maksama opintotuki päättyi. Työhakemukset ovat kaikesta päätellen jättäneet parantamisen varaa. Niin, ja blogistani puuttuu vielä ansaintamalli.

Päädyin ristiriitaan itseni kanssa. Kuka olen, innostunut prosessikonsultti vai työtön lusmu?

Googlasin siis mitä tehdä, mistä pankin seinästä sitä rahaa oikein tulikaan. Kelan ohjeet ovat ensimmäisen askeleen kohdalla suht selkeät.

TE-toimiston sivustolla tuleekin sitten vastaan tragikoominen todellisuus. Tämä on oikeasti tehty vähän vaikeaksi.

Mistä minä tiedän, millä nimikkeellä työnantaja haluaa palkata minut?

Meditatiivisen hetken jälkeen suoriudun tehtävästä.

Sitten huomaan, että Kelan ohjeiden toisessa askeleessa suositellaankin odottamaan viisi arkipäivää. Tämä tunnetaan nimellä omavastuuaika. Omavastuuaika on kuitenkin piilotettu parin linkin ja verkkopankkitunnistautumisen taakse.

Kolmannessa askeleessa selvennetään, että tuo meille jumalauta mukanasi kaikki paperit mitä olet ikinä mistään saanut (tietyltä ajanjaksolta, olettaen että olet ollut töissä, opiskelija, eläkkeellä, yrittäjä tai työtön).

Selvitys omista palkka- tai yritystuloistasi sekä korko-, osinko- tai vuokratuloista. (Ehdotellaan vähän mahdollisesta paperimäärästä siihen heti alkuun niin.)

Työ- ja palkkatodistukset (työttömyyttä edeltäneiden 28 kuukauden ajalta) työssäoloehdon selvittämistä varten. Jos haluat, että työssäoloehdon tarkastelujaksoasi pidennetään, liitä mukaan selvitys perusteista (esim. opiskelutodistus). (Voisiko tämän selvityskohdan ilmaista helpommin, mukaanlukien ensimmäinen ja toinen lause ja suluissa olevat tekstit?)

Jos hakemukseen tarvitaan muita liitteitä, asiointipalvelusta saat luettelon niistä. Liiteluettelossa on vastauslähetystunnus, jolla voit postittaa liitteet maksutta Kelaan. Tiedot tarvittavista liitteistä ovat myös hakemuslomakkeen takaosassa. (Kuitenkin tarvitaan. Mene lukemaan tarvittavat liitteet ja säästät yhden käynnin, siirry pelilaudalla kolme askelta eteenpäin)

Jne.

Siis kuka minä olen? Olenko se minä, KTM joka innostuu työstään ja haluaa työkseen sujuvoittaa toisten arkea?

Vai olenko se minä, saatanan lusmu, jolle pitää erikseen kertoa että hae nyt edes töitä? (Ja parempi olis että pitäisit huolta kaikista papereista jotka olet koskaan vastaanottanut!)

On totta, että yhteiskuntamme toimii mallinaan talous. Toimiakseen yhteisen tavoitteen eteen suuri määrä ihmisiä tarvitsee helposti ymmärrettävän systeemin – palkkatyön.

On totta, että tämä Kelan hoidettavaksi sysätty malli on keino saada ihmiset hakemaan näitä palkkatöitä. Siis ilman tällaista porkkanaa (keppiä) olisi todennäköistä, että vähemmän ihmisiä tekisi palkkatöitä.

On totta, että muutama pinnari käyttää yhteiskuntamme tarjoamaa tukiverkostoa hyväkseen. Ilman tätä systeemiä siis olisi todennäköistä, että joku nostaa pätäkkää tekemättä mitään.

Ja sitten kuitenkin mallimme asettaa tavallisen työttömän työnhakijan skitsofreeniseen tilaan. Merkki on selvä: vaikka olisit mitä tehnyt menneisyydessäsi, nyt olet tässä systeemissä ja teet just sen mitä käsketään ja tanssit sen pillin mukaan just silloin kun niin tahdotaan. (Yksinkertaistus ja kärjistys, huom, huom huom!)

Hesarin pääkirjoituksessakin on jo tiedostettu maailman muuttuneen. Enää ei ole sitä 40 vuoden uraputkea yhdessä yrityksessä. Olemme pirstaloituneet.

Onneksi mm. Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL päätti juuri siksi siirtyä kannattamaan perustuloa.

Onko perustulo täydellinen ratkaisu tilanteeseen, jossa työtön työnhakija joutuu skitsofreeniseen asemaan? Unelmien kuningaskunta ja vihreämpi nurmikko?

No ei ole. Olisi hyvä jos ihminen tekisi päämäärähakuisesti töitä. Minua askarruttaa, miten työnhakuun kannustetaan etenkin jos on vaarassa syrjäytyä.

Paljon parempi malli perustulomalli on silti kuin nykyinen. Työtön työnhakija pystyy jättämään absurdin nykytilanteen ja skitsofrenian taakseen. Sillä jos sulla ei ole ketään sanomassa sulle että olet työtön lusmu, sulla ei ole tekosyitä olla työtön lusmu.

Ja tämä vielä tiedoksi: perustulo ei maksa yhtään enempää kuin nykymalli.

Ps. Otsikko on provo.

Mainokset

2 comments

  1. Älä hätäile, ilmoittaudu työttömäksi ja toimita kopio ainakin tutkintotodistuksesta jonka olet hiljattain saanut. Pääset työttömyysturvan piiriin ja voit etsiä työtä. Kaikki järjestyy!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s