Täydellinen työviikko on tärkeää työtä

On hyvä olla tehtävälista, jonka voi sitten vaikka jättää sivuun. Sen tehtävänä on rauhoittaa mieltä: ei ole tulipaloa sammutettavana vaan voi keskittyä tärkeämpiin asioihin. Mitä nämä tärkeämmät asiat sitten ovat?

Yhdysvaltain presidentti Eisenhower mainitaan usein urgent-important matrixin (kiireellinen-tärkeä-matriisi) . Tämä matriisi jakaa tärkeät ja kiireelliset tehtävät neljään kvartaaliin:

Eisenhower summasi matriisin osuvasti. ”Mikä on tärkeää on harvemmin kiireellistä ja mikä on kiireellistä on harvemmin tärkeää.” Eli vaikka jokin tehtävä olisikin kiireellinen, sen tärkeyttä kannattaa harkita.

Tunnistatko onko tehtävä tärkeä vai kiireellinen?

Tietenkin tässä tulee vastaan kysymys: mikä on tärkeää? Kirjoitin aiemmin tästä hyviä kysymyksiä. Jos esimerkiksi tiedät että voisit perua tapaamisen jos sattuisit sairastumaan, tapaaminen lienee vähemmän tärkeä.

Ja täytyy tunnustaa: itse harvemmin käytän tätä ajanhallinnan klassikkoa. Oikeastaan sen tärkein oppi on rajata itselleen aikaa tehdä ne tärkeät mutta kiireettömät tehtävät. Mielestäni asian voi tehdä yksinkertaisemmin.

Tehtävien tekemisen voi nähdä sijoittamisena.

Noudatan siksi Elizabeth Grace Saundersin ohjetta määritellä tehtävänsä kolmeen kategoriaan: sijoitus, neutraali ja optimointi.

Sijoitustehtävään aikaa ja energiaa panostamalla saat aikaan paremmat tulokset. Tämä voi olla viikon suunnitteluhetki tai stressittömän ajan viettäminen rakkaiden ihmisten kanssa.

Neutraalit tehtävät täytyy vain suorittaa. Vaikka käyttäisit niihin enemmän aikaa ja energiaa, tulokset pysyvät suunnilleen samoina. Projektitapaamiset ja salilla käynti kuuluvat neutraaleihin tehtäviin.

Optimoitavat tehtävät vievät aikasi, mutta kuluttamalla niihin aikaa ja energiaa johtaa yhtälaisiin tuloksiin. Optimoitavia tehtäviä ovat esimerkiksi laskujen läpikäynti ja kauppareissu.

Haluat viettää mahdollisimman paljon aikaa sijoitustehtävien parissa ja mahdollisimman vähän aikaa optimoitavien tehtävien parissa. Kysy siis itseltäsi tehtävää aloittaessasi:

Mikä on se tulos, jonka odotan saavani jos panostan tähän tehtävään?

Peter Drucker kirjoittaa kirjassaan Profession of management, että johtajan työ on ohjata työpanokset niihin mahdollisuuksiin, jotka tuottavat taloudellisesti merkittävät tulokset.  Ja kuitenkin hänen mukaansa johtajat usein keskittyvät ongelmiin mahdollisuuksien sijaan sekä alueille, joiden huoliteltukin tekeminen tuskin vaikuttaa lopputuloksiin.

Tämä on myös opiksi perfektionistille. Vähemmän kuin täydellinen ON täydellistä. Mieti vaikka hetki. Jos haluat parhaan mahdollisen tuloksen ja sinulla on käytettävissä vain rajallinen määrä aikaa ja energiaa, eikö silloin täydellinen tulos olekin valintojen tulos?

Jos luit maanantain tekstin täydellisestä työviikosta, olet ehkä alkanut pitää kirjaa tekemistäsi tehtävistä. Tämä kannattaa. Sijoittaja voi tarkastella vain merkkaamiaan sijoituksia – ja työntekijä merkkaamiaan tehtäviä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s