Viikon teema: rohkee rohkee, tyhmä tyhmä

Hyvää alkanutta vuotta!

Joululomien aikaan kelailin paljon erilaisia tunteita ja aloitan siksi tämän vuoden oikein röyhkeästi kirjoittamalla rohkeudesta. Tämä on teema joka on ollut tapetilla niin presidentin puheissa, jääkiekon nuorten kultamaajoukkueessa kuin suuressa nousussa olevissa yrittäjyyspiireissäkin. Ja hyvä niin. Murretaan myytti ”rohkeista ihmisistä” ja siirrytään näkemään rohkeus tapana.

Ensinnäkin, tykkään käyttää urheiluvertauksia. Tämä johtuu siitä, että maailma monimutkainen, urheilu yksinkertainen. Siksi urheilu kiinnostaa ja siihen uskalletaan heittäytyä tunteella! Pääasia on, että on selvä tavoite. Kiekko häkkiin, pallo maaliin. Onko tosielämässä yhtä selvää tarkoitusta? Joillekin kaksimielisille varmasti tulee jotain mieleen, mutta seksiakteilla pääsee vain tiettyyn pisteeseen.

Takaisin asiaan: Tällä kertaa haaviin tarttuu jääkiekon nuorten maajoukkue, joka voitti juuri kultaa maailmanmestaruuskisoissa. Huikea suoritus altavastaajalta! Päävalmentaja Karri Kiven filosofiaan on syytä tutustua tarkemminkin. Subin televisioimassa studiossa Tami ja Nupe pääsivät filosofisissa keskusteluissaan tasolle rohkee rohkee, tyhmä tyhmä. Ja tämähän sen kaiken ydin on. Turha tehdä siitä sen monimutkaisempaa.

Kun joukkueen pelaajat uskalsivat pelata rohkeasti kiperissä paikoissa joissa rohkeus oli ainoa keino onnistua, tulosta tuli. Kun rohkeus taas olikin hölmöilyä eli tietoisesti uhkarohkeaa toimintaa, se kostautui.

Mutta mikä on hölmöilyn ja rohkeuden ero?

Kokemuksesta tietää, mikä on tyhmää ja mikä rohkeaa. Epäonnistumalla oppii. Mikä on virhe ja mikä toimii. Studiovieraat Tami ja Nupe osoittivat katselijoille hyvin yksinkertaisilla esimerkeillä, mikä jääkiekossa on rohkee rohkee. Ja mikä on tyhmä tyhmä. Heillä on kokemusta ja he toimivat yksinkertaisen pelin raamien sisällä. Heille on tämän tavoitteen saavuttamiseksi ihan sama, miten ilmastonmuutokseen valmistaudutaan tai miten löydämme keinot yksinäisyyden lievittämiseksi Suomessa. Näidenkin asioiden parissa rohkeus ja tyhmyys varmasti esiintyvät. Niistä puhuminen vain on kovin paljon monimutkaisempi vyyhti, sillä tavoitteen saavuttamista on vaikea mitata kiekoilla häkeissä.

Toisekseen, presidenttimme Sauli Niinistö puhuu paljon rohkeudesta. Hänelle se tarkoittaa arkipäivän rohkeutta eli kykyä elää läpi pelkonsa niissä pienissä teoissa ja kohdata muut ihmiset. Suomen arvojohtaja leikkautti viime vuonna palkastaan viidenneksen. Vaikka Saukalla olisi vielä kirittävää Uruguayn presidenttiin joka antaa palkastaan pois 90 prosenttia ja muutakin kritisoitavaa löytyy aina, arvot ovat ainakin nousseet esille mediassa.

Rohkee rohkee: Oikeansuuntainen teko, joka tuotti ainakin joitain halutuista tuloksista. Niinistön puheissa ja teoissa vaikuttaa varmasti hänen kokemuksensa Thaimaan tsunamista 2004. Kun on kerran huomannut miten vähän väliä itsellä on, sitä on vaikea unohtaa.

Kannattaa siis kokeilla tarkastella itseään ulkopuolisena. Sitten näet, oletko menossa oikeaan suuntaan.

Jos joku muu tekisi mitä harkitset tekeväsi, olisiko hän rohkee rohkee vai tyhmä tyhmä?

Jos tiedät kokemuksesta, että tämä on hyvä ja toimii, mutta joudut kohtaamaan pelkosi, tee se. Jos et tiedä toimiiko se, tee se silti. Jos tiedät että tämä ei toimi näissä olosuhteissa, jätä tekemättä. On hyvä muistaa ero pelon ja epäonnistuneiden kokeilujen välillä. Tätä on rohkee rohkee.

Lopuksi siirrytään tyhmä tyhmän ymmärtämiseksi yrittäjyyteen. Miten muutenkaan sitä voisi onnistua kuin epäonnistuneiden kokeilujen kautta? Thomas Edison kertoi hehkulampun keksittyään että hän ei epäonnistunut kertaakaan – vaan keksi 10 000 keinoa, jotka eivät toimi. Rovio kehitti 51 peliä ennen Angry Birdsiä. Rohkeus on kykyä kestää epäonnistumiset ja oppia niistä. Oppia etsimällä sitä keinoa, joka toimii.

Ja se epäonnistuminen pelottaa. Nelson Mandelakin pelkäsi. Monet suomalaiset coachit ja yrittäjät jännittävät ja ovat jännittäneet tekemistään. Tämä siksi, että se on heille tärkeää. He kokeilevat koko ajan ja tietävät että on mahdollista epäonnistua. Kun he lakkaavat kokeilemasta, he lakkaavat jännittämästä. Se on merkki: tiedät että teet jotain väärin, kun lakkaat jännittämästä.

On tietenkin eri asia poukkoilla joka puolelle miettimättä muita ihmisiä. Se on tyhmä tyhmä. Haluamme tietää, että on olemassa joku tavoite. Tyhmä tyhmä onkin asioiden tekemistä toistuvasti samalla tavalla odottaen eri tuloksia, kuten Einstein totesi. Kuitenkin tämä hukkuu helposti näköpiiristä jos tavoite unohtuu. Siis kun seuraavan kerran pelottaa, kysy itseltäsi:

Teenkö tämän siksi että haluan päästä tavoitteeseeni vaikka pelottaa?

Jos vastaus on myönteinen, tee se. Voi olla, että joku tietää että epäonnistut. Turha sinun on silti sen takia jättää saavuttamasta tavoitteitasi. On todennäköistä, että mitä ikinä teetkin, joku tietää jo miten siinä käy.

Jos vastaus on kielteinen, mieti mikä tavoitteesi oikeastaan on. Oikeassa elämässä tavoitteet ovat harvemmin häkkejä ja kiekkoja. Sinun pitää itse määritellä ne.

Ja joo, se on pelottavaa. Aloita jollain niin helpolla, että sinun on mahdotonta sanoa ei.

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s