Viikon teema: lopettaminen

Googlasin sanan ”lopettaminen” ja hakutuloksissa ykköseksi ponnisti Wikipedian artikkeli toimenpiteestä, jolla ihminen tappaa eläimen muutoin kuin metsästys- tai teurastustarkoituksessa.

Kuten ehkä saatoit jo päätellä, nyt puhutaan kuitenkin jostain muusta lopettamisesta. Googlen toinen hakutulos tupakoinnin lopettamisesta on jo lähempänä itse asiaa:

Miten lopetat jotain, mikä estää sinua saavuttamasta haluamiasi tuloksia?

Aivan ensimmäisenä sinun tulee tietenkin tietää mitä haluat. Otetaan arkinen esimerkki.

Kun lähdin viettämään joulua perheen pariin, otin matkaani kaksi kirjaa luettavaksi. Yllätys yllätys, paluumatkalla minulla oli mukanani kolme kirjaa jotka odottivat avaamistaan ja yhtä viimeistelin. Jokainen lukemisesta tykkäävä tai unelmoiva tietää tämän: kirjoja kasaantuu. Tuli niitä sitten joululahjoiksi, kirjastosta lainaillen tai amazonista tilaillen (tai kaikkia kolmea), tarkoitus on että joku päivä myös lukisit ne. Toinen vaihtoehto on perustaa antikvariaatti.

Ainoa oikea ratkaisu on kuitenkin päättää mitä haluaa eniten ja sitten valita lukemisensa.

Jos luet kirjoja kirjoja lukeaksesi, pääset todennäköisesti ensimmäisen kirjan puoliväliin, jätät sen kesken ja siirryt ehkä seuraavaan. Kirjojen lukeminen kirjojen lukemisen vuoksi on suht yleistä. Olis hyvä, jos sais luettua sen ja sen klassikon. Tai tää vaikuttaa tosi kiehtovalta, tai tuntuu et tää vois olla tosi hyödyllistä lukea.

Klassikon lukeminen miksi? Kiehtovaa miksi? Hyödyllistä miksi?

Kuten Jevgeni Särki kirjoittaa ajanhallinnan metodeista: “Joo, kyl ne iha hyvi toimi, mut se nyt jotenki jäi, emmä oikeen enää keskity aikani hallitsemiseen…” Tätä samaa voi soveltaa kirjoihin. Kirja voi olla klassikko, kiehtova tai tosi hyödyllinen. Kuitenkin tarvitset syyn sen lukemiseen. Muuten se jää hyllylle kuin ajanhallinnan metodi joka kyllä toimii, mutta jota ilmankin pärjäät.

Kun olet tarkemmin miettinyt syitä sille miksi oikeastaan luet kirjoja, voit huomaamattasi olla jo ensimmäisen kirjan puolivälissä. Ja se kirja voi olla jokin muu kuin minkä oletit sen olevan: joululahjaksi annetut kirjat voivat olla osoitus hyvästä mielestä ja siksi se tulisi lukea, mutta vain itse tiedät mikä sillä hetkellä toimii.

Miten sitten päätät mitä haluat?

Koeta simppeliä kaavaa.

1. Listaa olettamasi hyödyt siitä mitä tavoittelet. (Luen koska haluan vain uppoutua hyvään tarinaan. Haluan oppia ajanhallinnan metodit. Haluan kehittää kykyäni kuunnella muita ihmisiä.)

2. Listaa kaikki vaivannäkö, joka kirjan lukemiseen menee. Huomaa, että nämä voivat olla tunteita ja tuntua siksi halvoilta syiltä. Ne vievät silti kallisarvoista energiaasi. (Se on kuivaa tekstiä ja vaatii ponnistelua lukea se. Syytän itseäni laiskuudesta, kun jätän taas lukematta. Se vaatisi paljon harjoittelua.)

3. Kysy sitten itseltäsi:

Ovatko hyödyt suuremmat kuin vaivannäkö?

Viime viikolla kirjoitin rohkeudesta. Oikeastaan lopettaminen onkin tosi helppoa, kun vain uskallat. Lopettaminen voi tuntua yhtä vaikealta kuin päästää irti vanhasta rakkaasta koirastaan tai erota nikotiiniriippuvuudestaan. Ja silti. Rohkee rohkee, tiedät kyllä että lopettamalla asian x pääset helpommin haluamiisi tuloksiin!

Kun tiedät päämääräsi ja tiedostat rohkeuden kykynä kohdata pelot, voit lopettaa mitä haluat.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s