Reagoitko epämiellyttäviin tunteisiin? Olisi syytä lopettaa

Tätä kirjoittaessa joku yritti soittaa. Ärsyttävää! Olin juuri kirjoittamassa eli tekemässä itselleni tärkeää työtä ja haluan välttää keskeytykset. Olin myös turhautunut. Jos olet koskaan kirjoittanut mitään, tiedät miksi.

Yksi reaktio puhelinsoittoon olisi siis suuttua ja vastata puhelimeen. Olen kuitenkin jo päättänyt että kun kirjoitan, puhelin saa soida. Suutuin silti, turhautunut kun olin.

Nyt on tieteellisesti selvitetty, että epämiellyttävät tunteet kannattaa käsitellä niihin reagoimisen sijaan. Olemme onnellisimpia, kun pystymme tasapainoilemaan hetken hedonismin ja päämäärähakuisen hyvän elämän välillä. Jälkimmäinen vaatii kärsivällisyyttä epämiellyttävien tunteiden vallatessa mielen.

Kun kohtaat epämiellyttäviä tunteita, mitä teet?

Selvä homma, minä suutuin. Ja jotenkin silti maailma pyörii radallaan.  Voin siis keskittyä siihen, miksi suutuin.

Puhelin soi, yritin keskittyä vaikka turhautti.

Olen pystynyt keskittymään huomattavasti paremmin, kun olen jättänyt puhelimen lataukseen makuuhuoneeseen. Saa soida. Soitan takaisin.

Jäin kuitenkin miettimään suuttumisen tunnetta. Käsittelin sen, tiedän mikä vaikuttaa sen taustalla (konflikteja ihmissuhteissa, lyhyt uni) ja pystyn laittamaan sen pöytälaatikkoon. On helpompaa olla hätäilemättä kun oppii olemaan epämiellyttävän tunteen kanssa.

Viktor Frankl myötäili kirjassaan Ihmisyyden rajalla Spinozaa: tunne joka on kärsimystä lakkaa olemasta kärsimystä heti kun muodostamme siitä selvän ja tarkan kuvan. Asetu tutkijaksi. Näe itsesi auttamassa muita, jotka ovat sen kärsimyksen vallassa.

Kun kohtaat epämiellyttävän tunteen, pystytkö tarkastelemaan itseäsi muiden silmin?

Kirsikaksi kakun päälle selvitin numeron alkuperän. Kukapa muukaan eksistentiaalisen pohdinnan olisi aiheuttanut kuin puhelinmyyjä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s