Loppukuun teema: Kannattaa olla laiska

Monelle tehokkuus ja tuottavuus ovat kirosanoja.

Ilmankos, kun elämme resurssitehokkuuden ja jatkuvien yt-neuvottelujen maassa. Tuottavuus tarkoittaa sitä että sinun työnkuvaasi kuuluukin jatkossa hieman enemmän töitä samassa ajassa. Osan töistä laatu kärsii. Tehokkuus tarkoittaa sitä että kustannukset leikataan siellä missä vain havaitaankin hukkakäyntiä. Ja sinähän olet palkansaajana kustannus. Joku siellä sikariportaassa sitten päättää ja valitsee kuka on hukkakäyttöä.

Joo, näin karrikoidusti. Mutta vähemmästäkin jurppii.

Mitä tuottavuus tarkoittaa sinulle?

Moni siis ehkä ihmettelee, miksi kirjoitan tuottavuudesta blogia.  Siihen on yksinkertainen syy.

Tavoitteeni on tässä blogissa löytää ihmislähtöisen tuottavuuden avaimet. Tehtäisiin tuloksellista työtä joka samalla olisi merkityksellistä.

Kun siis puhun tuottavuudesta, puhun siitä miten käytän energiani parhaiten jotta saavuttaisin haluamani tavoitteet. Olivat ne sitten mitä olivat. Tämä perustuu lempimääritelmääni tuottavuudesta jonka Annu Nieminen on summannut blogiinsa.

Pohdin blogin merkitystä itselleni kun suunnittelin seuraavan kahden kuukauden teemoja. Pohdinta muuttui tuskasteluksi, sillä tiesin että jotain on muututtava. Olen kirjoitellut objektiivisia ohjeita ja joskus tekstiä joka on ollut todella kaukana siitä mitä itse asiassa olisin halunnut sanoa. Halusin jatkossa kirjoittaa parempaa tekstiä ja nauttia tekstin nikkaroinnista enemmän. Tiesin, että se on mahdollista. Tuskaisuus johtuikin siitä että muutos on usein epämääräinen prosessi. Mikä olisi se paras ratkaisu kaikista näistä vaihtoehdoista? Päädyin lopulta siihen, että viikon teema on liian lyhyt aika perehtyä mihinkään teemaan kunnolla. Jatkossa kirjoitan kuukauden teemasta.

Ensimmäinen kuukauden tai paremminkin jämäkuun eli kahden viikon teema on laiskuus.

Miten laiska voi olla tuottava?

Jos suunnittelet työpäiväsi ja –viikkosi olettaen että olet kuitenkin laiska, pääset parempiin tuloksiin vähemmällä vaivalla. Samalla nautit töistäsi enemmän.

Tämä johtuu siitä, että joka ikinen päivä käytössäsi on vain hyvin rajallinen määrä tahdonvoimaa. Mahdollisesti vain neljä tuntia päivässä pystymme tekemään uusia päätöksiä.

Kaikki muut päätökset teemme koska olemme tottuneet tekemään niin. Jos vaikka koettaisit lopettaa jonkin tavan mutta käyttäväsi siihen vain vähän energiaa, parin viikon päästä huomaisit todennäköisesti että taas tuli tehtyä sama juttu. Kotona tällainen voi olla vaikka kaappien ovien auki jättäminen, mikä ärsyttää yhtä ja on toiselle se ja sama. Töissä moni käyttää paljon energiaa mielessään kiehumiseen kun kahvikupit jäi taas neukkariin jonkun siivottavaksi.

Huomaatko käyttäväsi energiaa johonkin toistuvaan ärsykkeeseen, joka tuottaa hyvin vähän tuloksia?

Kun siis suunnittelet päiväsi ja viikkosi olettaen että olet laiska – sillä olet kuitenkin – pystyt keskittämään tahdonvoimasi niihin tärkeisiin asioihin, jotka oikeasti haluat.

Sen takia olen päättänyt kirjoittaa yhdestä teemasta kuukauden kerrallaan viikon sijaan. Kannattaa olla laiska.

Kirjoitan teemoista sen takia, että vaikka lukisitkin yhden oivallisen tekstin jostain aiheesta, se todennäköisesti unohtuisi seuraavaan päivään mennessä. Aivosi toimivat kuin lihakset: tehdessäsi päätöksiä ja ajatellessasi jotain asiaa tietty hermosolujesi muodostama verkosto aktivoituu.  Kun luet samasta teemasta kuukauden, treenaat aivojasi ajattelemaan teemasta tietyllä tavalla. Yhtä lailla muuten minä pystyn harjoittamaan osaamistani tästä aiheesta, sillä opettaminen on tunnetusti paras tapa oppia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s