Miten kävelin 100 kilometriä neljässä (4) tunnissa

Nyt ollaan aikakoneen äärellä.

Tarinani alkaa viime vuoden lokakuusta. Aloin tuolloin harrastaa kävelyä. Sen sijaan että torauttaisin bussilla puolen tunnin matkan päätin laittaa kengät jalkaan ja kävellä.

Harrastus jatkuu. Olen kirjannut reittini Heiaheiaan. Viimeisen kolmen viikon aikana kävelin 100 kilometriä.

Laskin, että kulutin näihin käytännössä neljä tuntia aikaani.

Jotta tämä aukenisi paremmin, palataan hetkeksi alkuun. Olin päättänyt matkata puolen tunnin pätkän kävellen. Miksi?

Yksinkertaisesti siitä syystä, että tähän kuluisi enintään kymmenen minuuttia kauemmin kuin bussimatkaan.

Satuin tosin viettämään lokakuun kauniissa Uppsalassa, mikä myös osaltaan motivoi kävelyliikettä. Bussikortti olisi myös maksanut maltaita. Käytännössä kaikki Uppsalassa omistavat joko pyörän tai kävelevät. Kaupunki on pieni. Motivaatio oli siis kohdallaan.

Palasin Helsinkiin marraskuuksi ja jatkoin pyöräillen aina joulukuun ensilumille. Sitten jatkoin kävellen. Tässä vaiheessa olin jättänyt HSL:n kausikortin menneisyyteen.

Ja nyt tammikuussa tein vihdoin laskelman siitä, kannattaako julkisissa viettää aikaansa.

Viimeisen kolmen viikon aikana kävelin siis 100 kilometriä. Julkisilla näihin matkoihin olisi kulunut reilu 12 tuntia. Kävellen pääsin 16 tunnilla.

Käytin siis vain neljä tuntia ylimääräistä matkoihin, jotka olisin tehnyt joka tapauksessa.

Neljän tunnin panoksella harrastin 16 tuntia reipastahtista kävelyä. Ajanvietteeksi kuuntelin muun muassa audiokirjoja tai vain ajattelin. Samalla opin nauttimaan kävelemisestä. Kilokaloreita paloi reilun kuuden kilometrin tuntinopeudella lähemmäs 6000.

Voitko sinä jotenkin muuttaa työ- tai muita matkojasi hyötyliikuntaan?

Yksi selkeä kynnys tämän touhun aloittamisessa oli mielikuva suuresta välimatkasta. Oikeastaan matka olikin aika pieni, kun sen oppi tuntemaan ja reitistä tuli rutiinia. Seitsemän kilometrin reitti tuskin enää riittikään ajatusten käsittelyyn.

Myös kynnyksen luominen auttoi asiaa. Kun minulta puuttuu kausikortti, jokainen matka maksaa. Olkoonkin, että vain kaksi euroa. Puroista syntyy virta.

Laskin siis lisäksi säästämäni eurot. Koska matkustin julkisilla vain viisi kertaa kolmen viikon aikana, säästöä tuli parikymppiä verrattuna kausikorttiin.

Kaikin puolin toimiva ratkaisu minun elämäntilanteeseeni siis.

Ja kun tarinoissa kaikki menee niin kuin pitäisi, joku mutka tulee matkaan. Kävelin eräänä päivänä 20 kilometriä. Yksi vasemman jalan varpaista sanoi illan päätteeksi että jo riittää. Viikon kokeilun jälkeen se vihoittelee edelleen kävelyretkistä, joten pistin touhun vähäksi aikaa poikki. Ostin seuraavaksi kuudeksi viikoksi kausikortin ja matkaan yhtään pidemmät matkat julkisilla. Sitten jatkan ruljanssia uudestaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s