Iltapäivisin teet surkeita päätöksiä

Oletko koskaan huomoinut, milloin pystyt tekemään parhaat päätöksesi?

Syytä olisi. Kykymme vaihtelee päivänajasta riippuen. Kun tiedät omat energiatasosi, pystyt suunnittelemaan työpäiväsi niiden mukaan.

Ensimmäinen ja tärkein vinkki on välttää päätöksentekoa iltapäivisin.

Energiasi on silloin kortilla. Riippuen minkälaisia päätöksiä teet, seuraukset voivat olla nihkeät. Esimerkiksi kausisuunnitelmastasi tulee juuri sen näköinen kuin miltä sinusta sitä tehdessä tuntuu.

Seuraukset voivat myös olla katastrofaaliset.

Jos toimit esimerkiksi tuomarina ja teet päätöksiä vankien anomista vapautuksista ehdonalaiseen, päätät toisten ihmisten tulevaisuudesta. Sinun päätöksestäsi riippuu silloin viettääkö vapautuksen anoja seuraavat kuukaudet tai jopa vuodet vankilassa vai sen ulkopuolella.

Ja siltikin olet ihminen, joka tekee virheitä. Kyllähän me kaikki sen tiedämme, että se on ihan luonnollista. Ja silti sitä harvemmin tulee ajatelleeksi, että kellonaika voi suoraan vaikuttaa virheiden määrään.

Etenkin jos on kyse jostain niin autoritäärisestä toimijasta kuin tuomari. Tai johtaja. Tai virkamies. Toimimmehan rationaalisesti?

Tästä on tehty tutkimus Israelissa.  Kun israelilaiset tuomarit tekivät päätöksiä aamulla, he pystyivät toimimaan harkitusti. Iltapäivällä – vähemmän harkitusti. Silloin kun energia on palamassa loppuun, jättää mieluiten tekemättä mitään päätöksiä.

Ja näin siis vapautuksesi ehdonalaiseen riippuu kellonajasta jolloin tuomio annetaan. Toivoa sopii, että sinä olet jonossa ensimäisenä aamulla.

Tutkimus tehtiin vuonna 2011. Sama käytäntö lienee voimassa edelleen. Jos Israelissa on jotain muutettu niin Suomessa kyllä pyörivät samat rattaat.

Miksi sitten teemme iltapäivisin huonompia ratkaisuja kuin aamulla?

Aamulla on jäljellä energiaa. Teemme päätöksiä energialla.

Jokainen päätös vie energiaa.

Mitä söisin aamiaiseksi? Mitä pukisin päälleni?

Kun päätöksiä tulee tehtyä aamulla, iltapäivällä on helpompi sluibailla. Tai paremminkin vaikeampi olla ryhdikäs. Iltapäivällä muun muassa valehtelemme ja olemme epärehellisiä 50% useammin kuin aamulla. Mitä rehellisempi olet parhaimmillasi, sitä suuremman pudotuksen iltapäivä tuo.

Siksi teet huonoja päätöksiä iltapäivällä.

Mitä voin tehdä asian eteen?

Voit esimerkiksi vähentää päätösten määrää aamuisin. Pakkaa laukkusi illalla. Päätä mitä puet päällesi ja mitä syöt. Tee näistä tapa.

Uuden tavan oppiminen vie keskimäärin 66 päivää.

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s