Energiaa kiitollisuudesta

Oletko koskaan huomannut tulevasi energisemmäksi kun olet kiitollinen jostain tai jollekulle?

Kiitollisuus on ajatus siitä, että joku toinen on tehnyt sinulle jotain hyvää. Jos sinun on vaikea palauttaa mieleesi viime kertaa, nyt on täydellinen hetki testata. Kiitollisuuudella tuotat itse itsellesi dopamiiniruiskeen ilman ulkoisia välikäsiä.

Dopamiini on keskushermoston välittäjäaine, joka aiheuttaa mielihyvän tuntemuksia. Dopamiinia stimuloivia ulkoisia lähteitä ovat muun muassa heroiini, kokaiini ja metamfetamiini.

Kiitollisuus on siis itse itsellesi tuottamaa luomukokaiinia vailla haittavaikutuksia.

Oletko koskaan huomannut toisten tulevan energisemmäksi kun kiität heitä?

Radiossa, mikä kanava nyt olikaan, keskusteltiin äskettäin amiksista. Ohjelmassa oli mukana myös yksi tuore amis. Hän oli valinnut amiksen, koska halusi tehdä töitä kiinnostavan asian parissa. Halusi kääriä hihat ja ryhtyä hommiin. Ajoneuvoasentajaksi muistaakseni opiskeli.

Kuitenkin hänellä oli pelko, että mitä jos työstä tulee puuduttavaa. Amishan ehtii tekemään hulppean työuran lähtiessään teininä alalleen erikoistumaan. Ohjelmassa mietittiin siksi keinoja hyvään työelämään.

Juontaja päivitteli että yleensä ne parhaat niksit ovat kaikkein yksinkertaisimpia. Niin tälläkin kertaa. Päätettiin, että olisi hyvä jos työsuorituksesta sanottaisiin kiitos.

Tutkimukset osoittavat, että työntekijä tekee tällöin parempaa työtä. Luomukokaiini piristää antajaa ja vastaanottajaa.

Mikä on yksinkertaisinta, mitä voit tehdä harjoittaaksesi kiitollisuutta?

Käyn itse perjantai-iltapäivänä viikkoni läpi. Kertaan aluksi, kenelle olen kiitollinen ja miksi. Viikkokatsaukseen tulee energiaa ihan eri tavalla.

Toinen tapa on pitää kiitollisuudesta päiväkirjaa esimerkiksi kerran viikossa. Tutkimus osoittaa, että kiitollisuutensa kirjanneet harrastavat todennäköisemmin liikuntaa, heillä on vähemmän fyysisiä vaivoja, he ovat tyytyväisempiä elämäänsä ja optimistisempia tulevasta viikosta.

Kenelle sinä olet kiitollinen juuri nyt?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s